Προειδοποιητικά Σημεία Καρδιακής Προσβολής

Τα οξέα καρδιολογικά επεισόδια (Οξύ Στεφανιαίο Συνδρομο, Έμφραμα Μυοκαρδίου) μπορεί να έχουν δυσάρεστη εξέλιξη και ο χρόνος αντιμετώπισης τους είναι ζωτικής σημασίας. Πώς μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα ενός πιθανού καρδιακού επεισοδίου ώστε να αναζητήσουμε άμεσα εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια; Σύμφωνα με την Αμερικανική καρδιολογική Εταιρεία τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει κάποιος να αξιολογήσει είναι τα εξής:

  1. Πόνος στο στήθος: Στις περισσότερες περιπτώσεις οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ΟΣΣ) εμφανίζεται πόνος στο κέντρο του στήθους που διαρκεί αρκετά λεπτά ή που υποχωρεί και επανεμφανίζεται. Το ενόχλημα συνήθως περιγράφεται ως σφίξιμο, βάρος, αίσθημα πίεσης ή δυσφορία.

 

  1. Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος: Ο πόνος ή η δυσφορία μπορεί να αντανακλά στη ράχη, στο ένα ή και στα δύο χέρια, στο λαιμό, στο σαγόνι ή στο στομάχι.

 

  1. Δύσπνοια: Δυσχέρεια στην αναπνοή με ή χωρίς πόνο στο στήθος.

 

  1. Άλλα συμπτώματα: Κρύος ιδρώτας, ναυτία, τάση προς έμετο, ζάλη, λιποθυμία.

Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα αυτά είναι σκόπιμο να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατόν ο θεράπων ιατρός για να δώσει περαιτέρω οδηγίες ή επί αδυναμίας εύρεσης του ιατρού το Εθνικό Κέντρο Αμέσου Βοηθείας (ΕΚΑΒ, 166).

(Τροποποίηση από το αρχικό κείμενο: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/911-Warnings-Signs-of-a-Heart-Attack_UCM_305346_SubHomePage.jsp)

 

Χρήστος Μιχαλακέας, MD, PhD

Καρδιολόγος